Door: Mannenzaken

De Reflex Gallery in Amsterdam presenteert tot en met 30 juni 2018 de eerste expositie van de Indonesische kunstenaar Ichwan Noor in de Benelux.

Noor staat bekend om zijn grootschalige sculpturen van brons, staal, aluminium en hars. Hij is een grootmeester in het combineren van menselijke, dierlijke en technologische vormen. De Reflex Gallery toont vijf grote werken op papier, én een spectaculaire zwarte Beetle Sphere. (Sinds april 2018 is er overigens ook een Beetle Sphere permanent te bewonderen in de Amsterdamse Kalverpassage.)

De Beetle Sphere mag je gerust een iconisch werk noemen. Want het geeft antwoord op de vraag hoe rond je de rondingen van een VW Kever kunt krijgen. Het oogt alsof een paar reuzenhanden een zwarte sneeuwbal heeft gemaakt van een bestaande Kever. Maar als je goed kijkt, zie je dat er iets niet klopt aan die fantasie. Om schade bij het “omvormen” te voorkomen, heeft Noor namelijk een bolvormige replica - van polyurethaan - van de carrosserie gemaakt. En deze vervolgens in aluminium gegoten. Daarbij heeft hij een passend interieur gemaakt, waardoor het lijkt alsof de Kever in zijn geheel tot een bal is gekneed. Om de illusie te vervolmaken, heeft de kunstenaar een aantal originele auto-onderdelen toegevoegd. Het levert een fascinerend plaatje op.

source: mannenzaken.news